Oštre reakcije protiv Vidovdana

|   Info
Kosovski parlamentarni Odbor za prava i interese zajednica i povratak podneo je predlog da se 15. februar, dan državnosti Srbije, Vidovdan i 24. jun, Dan Egipćana, svrstaju u državne praznike, što je izazvalo oštre reakcije, jer izgleda da to podržava samo Srpska lista
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, KoSSev, Koha ditore.

U obrazloženju nacrta Zakona o izmeni i dopuni zakona o službenim praznicima stoji da predlog ima za cilj „izmenu i dopunu postojećeg Zakona o službenim praznicima, radi utvrđivanja državnih praznika nevećinskih zajednica, Srba i Egipćana, kao što to pravo uživaju i druge nevećinske zajednice na Kosovu“.

Predsednik Odbora Nait Hasani izjavio je da je obeležavanje Vidovdana za njih kao parlamentarni odbor neprihvatljivo, a čak je predložio i da se neki postojeći praznici ukinu.

"Svrstavanje Vidovdana u državne praznike za mene je neprihvatljivo, zato što je reč o prazniku koji se ne uklapa u postojeću listu praznika koji su utvrđeni kao državni. Veliki i mali Bajram, katolički i pravoslavni Božić i Uskrs već su na listi državnih praznika i nema mesta za druge verske praznike, rekao je Hasani.

Mi kao komisija, dodao je, nismo uspeli da se složimo oko toga da li treba svrstati Vidovdan u državne praznike ili ne. Moje mišljenje je da ni verski praznici u sekularnoj državi ne bi trebalo da budu državni, posebno Bajram, Božić i Uskrs, jer su to praznici zajednica koje one mogu da proslavljaju individualno.

Predložio sam da se čak 1. maj i Dan Evrope, 9. maj, uklone sa liste državnih praznika, rekao je Hasani.

Zamenica predsednika Odbora Jasmina Živković iz Srpske liste rekla je da su ovi praznici predloženi s obzirom na to da jedino Srbi i Egipćani „nemaju svoje državne praznike“, poput ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Pored toga, istakla je da njihov predlog da se Vidovdan uvrsti u listu „državnih praznika“ ne predstavlja provokaciju.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Milaim Zeka izjavio je da nema ništa protiv toga da Srbi proslavljaju ovaj praznik, sve dok to čine u svojim domovima.

"Još samo sunet nismo proglasili za državni praznik. Problem Srpske liste i Samoopredeljenja je da ni jedni ni drugi ne priznaje državu Kosovo, ni himnu, ni zastavu", rekao je Zeka, uz teške reči: „Vi ste ubili 14.000 nas, mi smo ubili 1.400 vas, nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk“.

Poslanik Samoopredeljenja Adem Mikulovci rekao je da nije iznenađen predlogom Srpske liste da se 28. jun uvrsti u državne praznike, ali ga iznenađuju Vlada i Predsednik Skupštine koji dopuštaju da se o takvom predlogu raspravlja.

„S kojim pravom se od nas traži da proslavljamo državni praznik susedne države? To je predsednikovo maslo", kazao je Mikulovci.

Ostali članovi odbora su se takođe protivili svrstavanju Vidovdana u listu kosovskih „državnih praznika“.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Seljmanaj rekao je da se protivio tome i na sednici odbora, te da će isto učiniti i u Skupštini.

"Podržali bismo svaki drugi datum, ali ne ovaj", rekao je Seljmanaj.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar