Poražavajuća statistika

|   Info
Tokom ove godine ubijeno je 30 žena, u poslednjih deset godina više od 350, izjavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ocenila da to mora da se menja, kako bi imali zdravije društvo.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ona je, povodom obeležavanja globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", istakla da 85 odsto građana smatra da je rodno zasnovano nasilje uobičajena pojava, 29 odsto da je to privatna stvar, a 63 odsto se slaže da je dobra žena ona koja posluša svog muža čak i kada se ne slaže sa njim.

Pored toga, prema njenim rečima svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, kao i da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao šala i deo odrastanja, a svaka treća mlada osoba da je devojka koja nosi usku suknju i majicu sama kriva ako bude napadnuta.

Regionalna direktorka UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alija el Jasir je istakla da se ove godine zajedničkim snagama, u okviru kampanje "Saslušajte i moju priču", podržava glas žena koji se ne čuje.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar zahvalila se Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i UN Women što su organizovali inovativan događaj pomoću kojeg će građani moći da uđu u svet nasilja nad ženama kroz virtuelnu stvarnost.

Film viruelne realnosti moći će da se pogleda tokom trajanja kampanje, do 10. decembra, na više lokacija u gradu: Narodnom muzeju, Ikea info centru, Kombank dvorani i Startit centru.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar