Rasprava o Nacrtu zakonu o rodnoj ravnopravnosti

|   Info
Cilj novog zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da se dostigne puna ravnopravnost i bolje i tolerantnije društvo u Srbiji, zaključili su učesnici javne rasprave o nacrtu tog zakona održanoj u Nišu.
foto: Fonet

Rok za prijem predloga, mišljenja i sugestija o Nacrtu zakona je 5. jul, a u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja očekuju da će zakon ući u skupštinsku proceduru krajem ove godine.

U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Nišu je, nakon Beograda, Novog Sada i Kragujevca održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti, a 3. jula Nacrt će biti predstavljen u Novom Pazaru.

Materija koju bi trebalo da reguliše Zakon o rodnoj ravnopravnosti od izuzetne je važnosti za Republiku Srbiju, istakla je Stana Božović državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodala da to podrazumeva preuzimanje brige u preventivi i suzbijanju svake vrste diskriminacije i ostvarivanja ravnopravnosti i jednakosti, kao i zaštite ljudskih prava.

Sprečavanje diskriminacije žena prilikom zapošljavanja, pravo na jednaku zaradu,napredovanje i usavršavanje, zabrana medijima da podstiču predrasude i stereotipe prema ženama, samo su deo onoga što nudi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Slaviša Ristić. Foto: Youtube printscreen

Nacrtom zakona se podigla i lestvica više za političke stranke, budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola.

Na posvećenost ovim ciljevima obavezuje nas Ustav Republike Srbije kao i različite međunarodne konvencije iz sfere zaštite ljudskih prava kojima smo kao država pristupili.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar