Skupština Srbije bi do kraja godine mogla da usvoji novi zakon o rodnoj ravnopravnosti

|   Info
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da se bez "nas žena i našeg potencijala, znanja i kreativnosti" ne može graditi dalja budućnost Srbije i čitavog regiona.
foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Ona je napomenula da veruje da bi Skupština Srbije do kraja godine mogla da usvoji novi zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Maja Gojković je, na otvaranju Šeste nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže "Žene grade budućnost", rekla da i danas kada se priča o ravnopravnosti polova, pre svega žena, još ima otpora da se žene u punoj meri uključe u sve tokove.

Nismo po tome ništa posebne u odnosu na zemlje Evrope i sveta i ima još ima onih koji misle da postoje samo muška zanimanja. Srbija zagovara jasnu politiku da su žene, naš znanje i rad neiozabilazno u suočavanju sa izazovima, naglasila je Maja Gojković.

Kao društvo u godinama iza ostvarile smo značajan pomake i izborile za rušenje mnogih tabua. Ti rezultati se prepoznaju u tome što smo vidljivije, zastupljenije u političkom životu Srbije i društvo je postalo, zahvaljujući našem trudu, osetljivije za probleme sa kojima se žene suočavaju i to je uspeh ženske parlamentrane mreže, naglasila je Maja Gojković.

Očekuje nas do kraja godine, nadam se, jer je završena rasprava o zakonu o rodnoj ravnopravnosti, da donesemo novi moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer prethodni smo usvojili pre 10 godina, rekla je Maja Gojković.

Zakon ne treba da bude mrtvo slovo na paparu, već da ga svi zajedno sporovodimo u Srbiji u najmanjoj opštini i sredini odakle mi dolazimo, dodala je ona i napomenula da žene čine oko 37 odsto od ukupnog broja poslanika u parlamentu.

U tom zakonu podižemo lestvicu i biće predviđeno da bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, žena ili muškaraca zavisno od liste, a postojaće obaveza da žene budemo ravnopravno zastupljene ne samo u parlamentu, već i u stranim delegacijama koje predstavljaju državu i upravljačke odbore velikih sistema, naglasila je Maja Gojković.

Maja Gojković je rekla da bi žene trebalo da zarađuju isto kao muške kolege, jer je primećeno da su u privatnim preduzećima žene za isti posao plaćene manje oko osam odsto od muških kolega koji obavljaju isti posao, dok su u javnim sistemima plaćene skoro isto.

Ona je rekla da je važna uloga medija i medijskih sadržaja danas, jer njena ocena je da mediji znaju, nažalost da podstiču, svesno ili nesvesno, rodnu diskriminaciju, predrasude i sterotpripe nad ženama.

Eto apel da nas gledaju jednako kao i muškarce koji se bave ovim značajnim poslovima, da u njihovim sadržajima bude ono što imamo u glavi, a ne na glavi ili na sebi, rekla je Maja Gojković.

Maja Gojković je rekla da su posebne teme nasilje nad ženama, ukazujući da se ne sme okretati glava od tog pitanja.

Šef Misije organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrea Oricio rekao je da konferencija Ženske parlamentarne mreže pokazuje značaj ravnopravnosti polova i jednakih mogućnosti za svaki deo društva.

Dok sam ovde i predstavljam muški rod sa ove strane stola i vidim prisutnost nekih muškaraca, rekao je Oricio, smatram da je ovo važan korak da preraste od nečega što rade žene za žene, u to da pomognemo da žensku dimenzije ugradimo u glavne tokove za rad paralmenta i aktivnosti u društvu.

Promovisanje većeg učešća žena na svim nivoima odlučivanja je važno u našoj oblasti rada i suštinsko je za postizanje jednakosti, razvoja i mira u društvu, ocenio je Oricio.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar