Saradnja Vojvodine i kineske provincije Đilin

|   Info
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i Damir Zobenica razgovarali su sa delegacijom kineske provincije Đilin, koja boravi u dvodnevnoj poseti Vojvodini.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Igor Mirović je sa kineskom delegacijom razgovarao o mogućnostima produbljivanja saradnje, sa akcentom na oblasti poljoprivrede, prehrambene, farmaceutske i auto industrije, saobraćajne infrastrukture, građevinarstva i logistike.

Tokom razgovora, predstavljeni su investicioni potencijali obe pokrajine, uz sagledavanje mogućnosti ostvarivanja čvršćih odnosa i u oblasti kulture i visokog obrazovanja, saopštila je Pokrajinska vlada.

Mirović je, izrazivši zadovoljstvo višedecenijskom saradnjom, rekao je da između Kine i Srbije pre svega postoje prijateljske veze, te da je produbljivanje svih međusobnih odnosa strateški interes obe pokrajine.

"Saradnja Republike Srbije i Narodne Republike Kine je na visokom nivou. Kina je jedan od najvažnijih partnera naše zemlje i AP Vojvodina želi da doprinese jačanju i inteziviranju te saradnje", istakao je predsednik Mirović.

Sagovornici su se saglasili da značajnu ulogu u povezivanju dve regije ima naučno-tehnološka saradnja, koju predvodi Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu što je dobar osnov za uspostavljanje strateške saradnje u oblasti poljoprivrede.

"Neka ovaj susret bude novi početak naših odnosa koji će doprineti produbljivanju saradnje u brojnim oblastima", ocenio je na sastanku Li Longksi, potpredsednik Pokrajinskog komiteta Narodne političke konsultativne konferencije provincije Đilin.

Kako je saopštila Skupština AP Vojvodine, Pastor i Zobenica izrazili su zadovoljstvo zbog posete delegacije Đilina, te negovanja saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom kineskom provincijom.

"Veoma smo zadovoljni što, u okviru strateškog partnerstva i bliskih prijateljskih odnosa Republike Srbije i NR Kine, jačaju partnerstva između AP Vojvodine i kineskih provincija. Odlučnost da se jače i konkretnije povežemo, bez obzira na geografsku udaljenost, snažno se oseća sa obe strane i siguran sam da ćemo u budućnosti zajednički realizovati mnoge projekte", istakao je Pastor, koji je goste iz Kine upoznao sa specifičnostima AP Vojvodine i pokrajinskog parlamenta.

Predsednik i potpredsednik Skupštine APV razgovarali su sa članovima kineske delegacije o obostrano iskazanom interesu za produbljivanje saradnje u oblasti poljoprivrede, naučno-tehničke i univerzitetske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma.

Delegacija provincije Đilin posetila je Institut "Biosens", Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Univerzitet u Novom Sadu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar