Srbija i Gruzija za bolje odnose

|   Info
Odnosi Srbije i Gruzije su dobri i tradicionalno prijateljski, a u narednom periodu dve zemlje nastojaće da intenziviraju saradnju u različitim oblastima, poručili su danas u Tbilisiju premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Gruzije Mamuk Bahtadze.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

"Srbija je zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima", izjavila je premijerka Srbije, koja je u Gruziju doputovala u prvu zvaničnu posetu nekog šefa srpske vlade toj zemlji.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, ocenila da je princip međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapreрenje odnosa dve zemlje.

"Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO", rekla je Brnabić.

Dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja, saglasni su premijeri dveju zemalja.

"Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja", rekla je Brnabić.

Vlada Srbije ocenjuje da je "skromna robna razmena" dveju država "u prvih pet meseci ove godine bila nešto viša od dva miliona dolara", dok je u 2017. iznosila samo sedam miliona.

Unapređenju ekonomske i privredne saradnje trebalo bi da doprinese i poseta srpskih privrednika Gruziji ove jeseni, ocenjeno je u saopštenju Vlade Srbije posle današnjeg sastanka.

Ana Brnabić odvojeno se danas u Tbilisiju sastala i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom, a u razgovorima je potvrđeno da su "odnosi dve zemlje dobri i prijateljski", te da "postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede".

Brnabić će sutra u glavnom gradu Gruzije govoriti na petom
globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu, najvećoj

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar