Mihajlović: Zašto je problem da papa dođe u Srbiju

|   Info
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da ne vidi u čemu je problem da papa Franja poseti Srbiju, imajući u vidu da je naša zemlja sekularna država, ali i to da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug

"Zašto je problem da papa dođe u Srbiju? Da li to znači ako ja kažem da nemam ništa protiv da dođe u Srbiju da manje volim Srbiju i da sam izdajica srpskog naroda? Jedno je odnos SPC i Vatikana i oni treba da grade odnos na njihovim uzajamnim odnosima i planovima. Mislim da država tu ne treba da se meša", rekla je Zorana Mihajlović novinarima komentarišući izjavu bivšeg predsednika Tomislava Nikolića o eventualnoj poseti pape.

Naglasila je da je Srbija sekularna država i da mi, s obzirom na to da nas ima svega sedam miliona, nemamo prava da stavljamo zabrane onima koji žele da posete našu zemlju.

"I ta stalna potreba da u zemlji pravimo podelu na izdajnike, pobednike, veće patriote i manje. Mislim da je to loše za naš mali narod od sedam miliona ljudi, hajde da prestanemo da se delimo", poručila je Mihajlovićeva.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić rekao je da je u pozivu papi Franji 2016. da poseti našu zemlju da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije i to ako dozvoli SPC.

"Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Nikolić.

Čim je obavešten o tome da vatikanski predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine, Nikolić je reagovao.

"Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC", izjavio je Nikolić povodom navoda o otkazivanju posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar