Vučić: Balkan da deluje jedinstveno i kada Evropa ne deluje tako

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nakon sastanka "balkanske četvorke" u Solunu da ove četiri zemlje – Srbija, Rumunija, Grčka i Bugarska – u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno, treba da deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na poluostrvu.

Izvor: RTS, Tanjug

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon sednice Visokog saveta za saradnju između – Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije, ukazao da je zadovoljan susretom, iako je, kaže, kao pravi Srbin uvek narmšten i nešto mu uvek nedostaje.

"Za Srbiju je važno jer smo dobili podršku na evropskom putu od naših priajtelja, važno jer ćemo zajednički raditi na mnogim projektima. Razgovarali smo o putnoj komunikaciji, železničkim prugama, gasnim interkonekcijama - duže i ozbiljnije, odgovornije nego ikada", rekao je Vučić.

Dodao je da su Grčka i Bugarska predložile zajedničke takse i tarife, koje se tiču ranijih predloga Dunavske komisije.

"To može da donese ogromnu korist za sve zemlje, da možemo na jedinstven način sve da administriramo. Ovo će doneti ekonomsku korist stanovnicima naših zemalja", uveren je predsednik Srbije.

Konstatovao je da je putna povezanost Srbije i Rumunije veoma loša, zbog čega je na ovom sastanku razgovarano o auto-putu Pančevo–Vršac–Temišvar.

Takođe, kako je dodao, sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao je o železničkoj pruzi Beograd–Skoplje–Solun.

Obavestio je prisutne da Srbija završava svoje puteve, da će završiti svoj deo auto-puta do Gradine, bugarske granice, kao i granice sa Makedonijom, sve što se decenijama nije radilo.

Vučić: Važno da delujemo jedinstveno

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, zahvalio je – Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj što su spremne da čuju i saslušaju stav Srbije.

"Nikada se nisam mešao u suverena pitanja drugih zemalja, a tako ni oko imena vašeg severnog suseda. Ali, nema sumnje da je i u Srbiji, za svakog stanovnika naše zemlje koji vidi da su dve strane, koje su imale suprostavljene stavove, postigle dogovor, dobra vest – dobra vest za ceo region. Želim da se na takav način nastavi ubuduće, ne ulazeći u pojedinačne ineterese zemalja", objasnio je srpski predsednik.

Ukazao je da je važno da ove četiri zemlje, u uslovima kada Evropa ne deluje uvek jedinstveno, one deluju jedinstvenije i rešavaju probleme na ovom poluostrvu.

"Sve što bi odlagali, ubuduće bi nam se vratilo kao bumerang", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije se našalio sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim da je bio domaćin svih supova u ovoj godini, dodajući da je čekao kada će i Generalnu skupštinu UN u Bugarskoj da organizuje.

"On će i naš sledeći susret organizovati u Varni, ali i Beograd će biti domaćin pre kraja godine", naglasio je Vučić.

Izrazio je uverenje da je moguće da ove četiri zemlje donesu zajedničke odluke, a da će jedinstven sistem tarifa i taksi olakšati život građanima.

"Mislim da možemo još da približimo tako prijateljske narode", zaključio je predsednik Srbije.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar